Printul Charles in Delta Dunarii

04.12.2013. Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, s-a întâlnit, miercuri, cu Alteţa Sa Regală Prinţul Charles. Întrevederea, care a constituit unul dintre cele mai importante momente ale vizitei de două zile efectuata de oficialul român în Marea Britanie, s-a desfăşurat la reşedinţa Clarence House din Londra a moştenitorului la tronul Regatului Unit.

Timp de aproape o oră, ministrul român şi Alteta Sa Regală au discutat despre proiectele lansate în zona Transilvaniei de MMSC şi fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET), patronată de Prinţul Charles, dar şi despre dezvoltarea unor proiecte de agricultură ecologică, menite să stimuleze şi să ajute micii fermieri. în centrul atenţiei s-a aflat, totuşi, lansarea proiectului pilot a unor staţii de epurare lagunare 100% ecologice în 10 sate din judeţele Mureş, Braşov, Sibiu şi Harghita. Este un proiect de care vor beneficia peste 8.500 de locuitori din zona rurală.

Acesta va fi, practic, o copie a staţiei de epurare lagunară implementată şi inaugurată la Viscri de Prinţul Charles. Avantajele acestui sistem de curăţare a apei sunt numeroase, avand multiple beneficii, de la cel financiar, la cel de mediu. O asemenea staţie lagunara costă de 6 ori mai puţin decât una convenţională, nu presupune costuri pentru cetateni pe durata folosintei, foloseşte minima tehnologie şi nu necesită un personal numeros pentru întreţinere. În plus, proiectul va ajuta la îmbunătăţirea calităţii solului şi a apei din pânza freatică. Pe scurt, este un proiect pe care ministrul Rovana Plumb îl susţine pentru că promovează un comportament civic responsabil şi contribuie la utilizarea durabilă a resurselor naturale ale României.

Întâlnirea a fost încununată de succes, ea deschizând, practic, noi perspective pentru implementarea unor alte noi proiecte de mediu utile în România, care să beneficieze de sprijinul Prinţului Charles.

La încheierea întrevederii, ministrul Rovana Plumb a declarat ca Prinţul Charles “este o mare personalitate, care a contribuit enorm la promovarea unei imagini pozitive a României în străinătate”. Alteţa Sa a primit, prin intermediul oficialului român, mulţumirile şi aprecierile membrilor Guvernului de la Bucureşti pentru munca şi implicarea în diverse proiecte in tara noastra. De asemenea, Prinţul Charles a fost invitat anul viitor în România şi i s-a propus ca, de data aceasta, să uite pentru câteva zile de Transilvania, pentru a cunoaşte un alt colţ de rai al României, şi anume Delta Dunării.