Nou incendiu in Rezervatia Delta Dunarii

Administraţia Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării“ (ARBDD) atrage atenţia asupra pericolelor implicate de incendiile necontrolate semnalate pe teritoriul Rezervaţiei.

Pe 5 noiembrie, în zona strict protejată Istria-Sinoie, situată în complexul lacustru Razim-Sinoie, pe grindul Saele, a avut loc un incendiu ce a afectat o suprafaţă de aproximativ 24 hectare vegetaţie ierboasă şi două hectare pâlcuri răzleţe de stuf.

Pentru stingerea incendiului au fost mobilizate două maşini ce aparţin Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Năvodari, o maşină a Consiliului Local al comunei Corbu şi 23 de persoane dintre care doi agenţi ecologi din districtul ecologic Mihai Viteazu.

Un alt incendiu a fost semnalat în data de 10 noiembrie în  zona tampon a grindului Chituc din complexul lacustru Razim-Sinoie, suprafaţa afectată fiind de 15 hectare de vegetaţie ierboasă uscată. Pentru stingerea incendiului au fost mobilizate şi de această dată două maşini ale ISU Năvodari, o maşină a Consiliului Local al comunei Corbu precum şi 17 persoane, din care doi agenţi ecologi. În urma incendiilor au fost afectate pajiştile de grinduri maritime joase cu vegetaţie arenicolă şi halofilă, precum şi pâlcuri răzleţe de stuf. Din păcate nu se cunosc cauzele declanşării celor două incendii iar, pentru depistarea autorilor, ARBDD a făcut o sesizare la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa.