Jurnal de teren - Lebada de iarna (Cygnus cygnus)

Astazi, 3 decembrie 2013, am iesit in teren cu Cristi, un amic fotograf ce a prins si el  pasiune de natura.Punctul de focus a fost satul Zebil, locul de iernat al ciufilor de  padure, dorinta noastra fiin aceea de a vedea daca acestia au venit la locurile de iernat.

Normal, am plecat prin Agighiol, Sabangia, trecut prin Sarichioi unde , la iesirea din sat catre Enisala, la ochiurile de apa de acolo am vazut multe rate caraitoare(Anas crecca), cred ca in jur de 200, apoi egrete mari (Egretta alba), gasca de vara (Anser anser) precum si un erete de stuf( Circus aeruginosus).

Am revenit pe drumul spre Zebil si undeva in partea dreapta a satului, pe un camp cultivat cu grau, am vazut de la distanta un stol marisor de lebade. Usurel ne-am apropiat si am numarat cca. 300 lebada de iarna, posibil printre ele sa fie si lebada mica( Cygnus columbianus).

Pareau linistite, ne-au lasat sa ne apropiem cu masina, le-am fotografiat si am plecat.

 

Ciufii sunt acolo, langa sediul fostului CAP, am numarat 12 exemplare dar posibil sa mai fi fost plecati cativa dintre ei.

Pe lacul Babadag am vazut un codalb, rata mare, rata caraitoare, becatina mare, starc cenusiu, egrete mari, cormorani mari.

O iesire frumoasa, cu frig si soare in acelasi timp, relaxare deplina ....