Crap la protap - retete traditionale din delta dunarii

Pentru a prepara aceasta reteta avem nevoie de un ciortan cam la 2-3 kg ca sa incapa intreg in tava de la cuptor. Pe langa peste mai avem nevoie de 1 capatana de usturoi, ulei (1 paharel de 300 ml), piper negru macinat si suc de rosii (1 paharel de 300 ml).

 

Pentru inceput se curata crapul de solzi, intestine si branhii. Pentru a scoate intestinele crapul se sparge (taie) pe spate de aceasta data pentru ca aici are carnea cea mai groasa si o sa se patrunda mult mai bine la cuptor.

 

Tava se unge cu ulei, se da la incins in cuptor si la momentul potrivit se aseaza crapul desfacut. Se stropeste din abundenta cu ulei, se codimenteaza cu sare, piper macinat si usturoi taiat rondelute si se baga la cuptorul incins pentru 20 – 30 de minute.

 

Din cand in cand se scoate tava din cuptor si se stropeste pestele cu uleiul din tava. Cam la 10 minute dupa ce am introdus pestele la cuptor se stopeste cu suc de rosii amestecat cu usturoi maruntit.

 

In tava, odata cu pestele se pot aranja si ceva cartofi taiati in bucati mai sanatoase, asa de garnitura. Dupa ce este scoasa tava din cuptor se orneaza cu rondele de lamaie si frunze proaspete de patrunjel.

conform:http://www.info-delta.ro/