Fara gaze de sis in zona Deltei Dunarii

La Tulcea nu există niciun proiect de exploatare a gazelor de şist, singurele proiecte aprobate de Ministerul Mediului fiind cele din judeţele Vaslui şi Constanţa.

Până în prezent, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului a aprobat lucrări de amenajare şi foraj pentru sonde de explorare în localităţile Păltiniş, comuna Băceşti, judeţul Vaslui, Popeni, comuna Găgeşti, judeţul Vaslui şi Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui. În judeţul Constanţa, proiectele aprobate sunt următoarele: prospecţiune seismică bidimensională în perimetrul Costineşti, propus a se realiza în judeţul Constanţa, între localităţile Adamclisi – Pietreni (Deleni) – Potârnichea (Topraisar) – Vânători (Pecineaga) – Tufani (Independenţa) – Sipote (Deleni) şi prospecţiune seismică bidimensională în perimetrul Costineşti, Vama Veche propus a se realiza în judeţul Constanţa, între localităţile Tufani (Independenţa) – Vânători (Pecineaga) – Vama Veche (Limanu), până la Furnica (Dumbrăveni).

Reprezentanţii Agenţiei de Protecţie a Mediului Tulcea au declarat recent că astfel de exploataţii fuseseră programate şi pentru judeţul Tulcea, zonele Casimcea – Beidaud, însă au primit aviz nefavorabil.

Potrivit anumitor specialişti, exploatarea gazelor de şist are un impact serios asupra mediului, având în vedere că un singur foraj poate necesita 10 milioane de litri de apă. Iar substanţele chimice în procesul de fisurare a rocilor riscă să ajungă în multe cazuri chiar în pânzele freatice şi să le polueze. De asemenea, se vorbeşte despre posibile cutremure de suprafaţă care ar putea fi declanşate de astfel de foraje. De curând, mai multe state europene, printre care şi Bulgaria, au interzis astfel de foraje, însă Guvernul României a fost până acum foarte permisiv, având în vedere că Ministerul Mediului a aprobat trei astfel de prospecţii, în judeţul Constanţa.