Vipera de stepa ( Vipera ursinii)

Vipera de stepa (Vipera ursinii) Delta Dunarii

Vipera de stepa (Vipera ursinii) este cea mai mica si cea mai putin veninoasa dintre speciile de vipera intalnite la noi in tara.

Este o specie pe cale de disparitie, iar in Delta Dunarii poate fi vazuta in zonele nisipoase si aride: grindul Portita, Letea si Peridava.

Vipera de stepa (Vipera ursinii) este o vipera mica ce are corpul gros. Culoarea pielii variaza de la gri cafeniu la galbui. Pe ceafa are 1-2 pete intunecate in forma de A. Capul este latit, ochii mici, marginiti de 6-10 solzi. Botul este ascutit si usor ridicat, iar spatele este cenusiu-deschis, cafeniu-masliniu. Pe partea dorsala prezinta o dunga in zig-zag, de culoare inchisa conturata cu negru. In medie, adultii ating o lungime de 40-50 cm, iar in cazuri exceptionale ajung si la 60-80 cm.

In timpul zilei strabate distante mari in cautarea hranei. Prefera: lacuste, greieri, soparle, broaste sau alte mamifere mici.

Cantitatea de otrava din glanda este mica. Inghite prada vie, fara a o paraliza cu venin.

Este un animal vivipar si de aceea femela naste in iulie-august 3-22 pui. Acestia ating maturitatea dupa 3 ani.

Vipera de stepa ierneaza in gauri de razatoare, scorburi. Iese din hibernare primavara, prin martie-aprilie.

 
foto:Mihai Baciu