Soparla de iarba (Podarcis tauricus)

Lungimea totală la mascul 18-20 cm, din care coada 11-13 cm; 42-64 squame; 12-27 pori femurali; ventralele în 6 şiruri longitudinale (rar în 8); scutul anal cu 2-3 rânduri de scuturi anterioare mici, din care 1-2 totdeauna mai mari; un postnazal; un frenal; înaintea subocularului 4 supralabiale (mai rar 3 sau 5); între supraoculare şi supraciliare 2-9 granule; solzii dorsali mici, ovali sau ovali-hexagonali, cu sau fără muchii. Spatele verde-măsliniu-roşiatic, verdele fiind mai pronunţat în partea anterioară; laturile cenuşii întunecat, cu două dungi albicioase, paralele şi întrerupte de pete neregulate, cafenii-negricioase, care se observă şi la marginile superioare şi inferioare ale dungilor. Abdomenul la femele gălbui sau verzui, la mascului gălbui sau roşiatic. Pe părţile laterale ale gastrostegelor cu pete albăstrui.

Coada, pe partea superioară, cenuşie-cafenie, iar ventral gălbuie. În ţara noastră trăieşte în sud şi vest, comună în Dobrogea pe terenuri nisipoase cu ierburi, la liziera pădurilor, la marginea culturilor, rar în regiuni pietroase. Se hrăneşte cu diferite insecte şi păianjeni. Hibernează din octombrie-noiembrie până în aprilie-mai, când are loc împerecherea, iar prin prin iunie-iulie femela depune 2-3 ouă.

 

foto:Mihai Baciu