Viespar (Pernis apivorus)

Pernis apivorus - Viesparul (ord. Accipitriformes, fam. Accipitridae) – pasăre răpitoare de zi, specializată în hrănirea cu larve şi cuiburi de viespii, consumând însă şi alte specii de insecte, reptile şi mamifere de dimensiuni mici. Este o specie migratoare ce iernează pe continentul african. Cuibăreşte în pădurile izolate şi în luminişuri situate în zona Europei temperate şi în partera de vest a Asiei. Ajunge adesea până în nordul Scandinaviei. Femela depune 1-3 ouă din aprilie până în iunie (Hume, 2002; Cenuşă, 2009I

In Delta Dunarii il gasim in migratia de primavara sau toamna, nefiind sperios poate fi vazut  stand pe crengile salciilor batrane sau in zbor razant deasupra stufarisurilor.

Foto:Mihai Baciu