Vanturel rosu (Falco tinnunculus)

(35 cm). Ne vizitează îndeosebi în sezonul cald, deşi în iernile blânde, cu sol descoperit, se întîlneşte adesea. Are corpul ruginiu, cu pete negricioase pe spate şi piept; masculii au capul şi coada albăstrui, iar de la colţul gurii porneşte o mustaţă negricioasă. Cuibăreşte pe arbori şi stînci, la şes şi la munte şi chiar pe clădirile înalte din oraşe.

Cuibul conţine 4—5 ouă cărămizii, marmorate, pe care femela le depune prin aprilie—mai, şi le cloceşte mai mult singură 27—29 de zile. Masculul aduce hrana în timpul clocitului. Iernează în Africa de Nord şi Centrală şi din sud-vestul Asiei pînă-n India.

Des intalnit in Delta Dunarii, in special in apropierea localitatilor.

foto Mihai Baciu