Sturzul de vasc (Turdus viscivorus)

(28 cm). Se întâlneşte în pădurile de deal şi de munte, fiind cel mai mare dintre sturzii de la noi. Are penajul cafeniu cu puncte pe partea inferioară albicioasă. Cuibăreşte la înălţime variabilă; cuibul este mascat cu licheni şi muşchi. Depune ouăle încă din aprilie, in număr de 4—5, de culoare albastru-verzuie cu pete cărămizii. Femela cloceşte timp de 14 zile. Toamna şi iarna apar la şes atât exemplare de la munte, cât şi populaţii nordice. O parte din păsări pleacă însă mai departe, pentru a ierna în sudul Europei şi în sud-vestul Asiei.

Comun in iarna in Delta Dunarii, de gasit in plopii de-a lungul Dunarii.

foto:mihai baciu-chettusia