Sorecarul mare (Buteo rufinus)

Taxonomie

Şorecar mare face parte din ordinul : Accipitriformes, Familia Accipitridae. Acestea sunt pasari rapitoare de talie mijlocie. Adesea sunt vazuti planand. Au aripile late, doar moderat “digitate”. Se hranesc cu animale mici ce le prind de pe sol.

Denumiri populare: Sorecar mare, Şorecar feroce, Sorecar acvilin, Uliu mare.

Trasaturi

Ceara, coltul gurii şi picioarele sunt galbene. Tarsul este mai lung decat coapsa. Capul, grumazul si pieptul sunt alb – galbui – ruginii, cu pete rahiale brun – lutoase. Cerbicea, partea superioara si pantecele sunt brune cu tivuri deschise. Coada este alb – galbui – roscata, cu cateva benzi brune palid la capat. Irisul este brun deschis.

Penajul la cei tineri este brun mai inchis pe partea superioara, pe partea inferioara fiind mai mult alb – galbui cu desene brune. Coada este brun – serie, cu 10 – 11 benzi transversale inchise.

Este cel mai mare dintre soricari.

Cand aluneca prin aer isi tine aripile usor ridicate , dar lasate in jos de la cot

Raspandire

Aria geografica de răspândire a acestei păsări o reprezintă Europa Sud – Estecica, Caucaz, Asia Mica, India.

Habitate preferate

Este raspandit atat in zonele impadurite cat si in campiile intinse unde foloseste orice punct mai inalt ca loc de observatie.

In Delta Dunarii se poate vedea toamna tarziu, toata iarna si primavara devreme. In Muntii Macin cuibaresc cateva perechi ce pot fi vazute tot timpul anului.

foto:Mihai Baciu