Scoicar (Haematopus ostralegus )

Scoicarul face parte din aceeasi grupa ca si fugaciul.

 

Este o mica pasare cu picioare lungi, cu o inaltime de 40 cm, usor de recunoscut datorita ciocului sau rosu si penajului negru cu alb care o face sa semene putin cu o cotofana.

 

Traieste in zonele litorale ale Europei si Africii. Inoata si plonjeaza foarte bine. Se gaseste cel mai adesea pe plaje si in lagune; acolo el se plimba in cautarea micilor moluste (ca stridiile) si a crustaceelor cu care se hraneste.

 

Este evident ca din cauza ca se hraneste cu scoici a primit numele de scoicar.

 

El se foloseste de ciocul ascutit pentru a deschide cochiliile.

Femela depune 2-4 oua pe care le cloceste o perioada ce variaza intre 24 si 27 de zile. Puii parasesc cuibul la circa 40 de zile, cand sunt capabili sa zboare.

In Delta Dunarii este de gasit in special primavara-vara de-a lungul canalelor nisipoase , in asociere uneori cu nisipari, fluierari si alte limicole.

foto:mihai baciu - chettusia