Scatiu (Carduelis spinus)

Se mai cheama si scatiul Euro-Asiatic datorita faptului ca se gaseste in aceste zone.
In natura il putem intilni mai tot timpul in virful arborilor. Acest mic fringilid are in jur de 12 cm iar dimorfismul sexual este destul de accentuat: masculul are fruntea si calota de culoarea neagra.

In perioada reproducerii, prefera padurile de conifere. Masculul alege locul unde femela incepe sa construiasca cuibul aproape inaccesibil. Cuibul are forma unei cupe, destul de profund si este construit numai de femela. Materialele folosite sint ramuri mici, radacini subtiri, pene, par de animale. Ouale sint in numar de 3-5 si sint clocite numai de femela. Puii sint alimentati de ambii parinti cc 20 de zile. Dupa perioada napirlirii se aduna in grupuri de minim 10 mai tot timpul in cautarea hranei.
In captivitate este foarte des intilnit in crescatorii.este recomandata o voliera de 1,5x1,5x2m. Inauntru se vor introduce citeva ramuri de brad. Fiind o pasare care sufera de caldura este recomandat ca locul volierei sa fie amplasat intr-un loc umbros. Cuibul se pozitioneaza sus camuflat intre ramuri. In cele mai multe cazuri masculul nu lasa femela sa cloceasca si atunci este indepartat, dar trebuie reintrodus dupa ce au aparut puisorii,c are vor fi inelati in a 6-7 zi cu inel de tip A(2,4mm).
Ca hrana se poate folosi un amestec pentru canari,fructe si legume tot timpul anului.

foto: Mihai Baciu