Rata fluieratoare (Anas penelope)

(46 cm). Cuibăreşte în nordul Europei şi al Asiei; la noi soseşte la începutul sezonului rece. Majoritatea exemplarelor iernează în ghiolurile Deltei şi în lagune, unele însă îşi continuă drumul spre sudul Europei şi al Asiei. Cînd apele dulci îngheaţă, majoritatea păsărilor se retrag la marginea mării, pînă la ivirea dezgheţului. Capul şi partea anterioară a corpului sînt roşcate, restul cenuşiu; femela este cafenie. Ciocul este cenuşiu. A fost observat, cu cîţjva ani în urmă, un caz de clocire al acestei specii pe lacul Bicaz.

In Delta Dunarii se gaseste in special in lacurile de langa Marea Neagra , cu ape putin adanci.

foto:mihai baciu