Rata cu ciuf (Netta rufina)

Rata cu ciuf este una dintre cele mai colorate rate din ornitofauna tarii noastre. Primavara  când masculii sînt în haina de nunta sunt de o frumusete  deosebita; penajul lor este în această perioadă roşu aprins la cap, brun pe spate, negricios pe guşă, pântece şi coadă. Femelele sînt în general cafenii. Cloceşte în tufărişuri şi mustăţi de salcie din Delta Dunării, depunând ouăle mai frecvent în cuiburile altor specii de raţe. Cuibul, foarte bine ascuns, conţine 8—10 ouă eliptice, smântînii sau de un verde palid. Clocitul este asigurat de femelă, are loc în luna mai şi durează 28 de zile. Masculul stă prin preajma locului de clocire. Cârdurile de raţe cu ciuf sunt foarte numeroase primăvara, în trecere spre locurile de cuibărit dinspre vestul şi nordul Europei, în Asia centrală şi de vest, iar toamna spre cele de iernat. Duce o viaţă ascunsă, iar masculii după împerechere, îşi pierd frumoasele culori ale penajului şi ale ciocului. Iernează în nordul Mării Mediterane, în Delta Nilului şi India.

 

foto Mihai Baciu