Rata cu cap alb (Oxyura leucocephala)

Rata cu cap alb este o specie caracteristica zonelor umede deschise, cu apa salmastra sau salina si adancime mica. Lungimea corpului este de 43 – 48 cm, inclusv coada ce masoara 8 – 10 cm si o greutate de 500 – 600 g. Ciocul lat si umflat este izbitor de evident la aceasta specie. Spre deosebire de mascul, femela are o dunga inchisa care acopera o parte a obrazului alb. Se hraneste in principal cu larve de chironomide, dar si cu alte nevertebrate si plante acvatice.

Localizare si comportament
Este o specie cu o raspandire fragmentata, fiind prezenta numai in Spania si in sud - estul Europei. Este o rata scufundatoare, prefera ape putin adanci (30 – 50 cm). Isi culege hrana prin scufundare, in special noaptea. Specia europeana este amenintata cu disparitia, datorita incrucisarii frecvente cu rata jamaicana (Oxyura jamaicensis), specie introdusa pe continentul european din America. Perechile monogame se pastreaza pe durata sezonului de cuibarit. Cuibareste solitar in cuiburi alcatuite din stuf si papura. Cuibareste si in cuiburile altor specii de rate si de lisita (Fulica atra) si chiar in cutii artificiale. Ierneaza in nordul Africii si coastele mediteraneene.


Populatie
Populatia europeana a speciei este mica si cuprinsa intre 550 – 1.400 de perechi cuibaritoare. In perioada 1970 – 2000 populatia speciei a crecut usor. Un risc major il reprezinta hibridizarea cu rata jamaicana. Populatia prezenta in cartierele de iernare este estimata la circa 5.700 exemplare, cele mai mari efective fiind prezente in Turcia si Azerbaijan.  

Imperechere

Exemplarele ce migreaza se intorc din cartierele de iernare in aprilie. In Spania, specia este sedentara. Dimensiunile cuibului sunt de circa 20 de cm la diametrul intern si circa 40 de cm la diametrul extern. In centru, cuibul are o adancitura de circa 12 cm, captusita cu penele ratei. Femela depune in perioada mai – iunie, un numar de 5 – 6 oua, ce au o dimensiune medie de 65,6 x 50,2 mm. Incubatia dureaza 22 – 24 de zile si este asigurata de femela. Puii devin zburatori la 56 -70 de zile.

Amenintari si masuri de conservare
Degradarea zonelor umede, arderea si taierea stufului, deranjul provocat de activitatile piscicole, braconajul si hibridizarea cu rata jamaicana sunt principalele pericole ce afecteaza specia. Implementarea Planului European de Actiune, contribuie la asigurarea supravietuirii acestei specii.

Etimologie
Oxys – adj. – ascutit, ura – subst. gr.  – coada
leucocephala – leukos – alb si kephale – cap, gr. veche

foto:Mihai Baciu