Rata catifelata (Melanitta fusca)

In timpul migratiei, frecventeaza apele dulci interioare. Iarna, este preponderent o specie marina, desi in Romania este observata si pe apele interioare naturale (dulci si salmastre) sau artificiale (lacuri de acumulare) si pe cursurile raurilor mari in zonele caracterizate de o viteza mica e curgere a apei.

Localizare si comportament

Rata catifelata cuibareste in nordul Europei (Scandinavia) si al Asiei (vestul Siberiei). Ierneaza, in special, pe coasta Marii Baltice si pe coasta vestului Europei (Marea Nordului, Oceanul Atlantic). O mica parte a populatiei ierneaza si pe coasta Marii Negre. In Romania este un rar oaspete de iarna, poate fi observat in numar mic pe coasta Marii Negre, in Delta Dunarii si in complexul lagunar Razelm-Sinoe, pe cursul Dunarii si pe cel al Oltului. Specie migratoare care, in afara sezonului de cuibarit, prefera apele marine putin adanci. Rata catifelata, desi are un comportament gregar, se aduna in stoluri relativ mici in afara sezonului de cuibarit. Hrana este formata preponderent din moluste, dar consuma si crustacee si, mai rar, pesti mici. Se hraneste in timpul zilei, iar hrana este procurata prin scufundari.

Populatie

Populatia globala este estimata la 250.000 de indivizi maturi. Tendinta populationala este negativa. Nu exista date publicate privind populatia care ierneaza in Romania.

Amenintari si masuri de conservare

In zona de iernare, principala amenintare identificata face referire la prinderea accidentala si la inecul in plasele de pescuit. In zonele de iernare, specia este amenintata de deversarile accidentale de petrol, exploatarile marine de organisme bentonice (scoici). De asemenea, mortalitatea directa prin inecare cauzata de plasele de pescuit reprezinta o amenintare reala. Datorita informatiilor putine referitoare la marimea populatiei, se recomanda monitorizarea speciei pentru zonele de iernare.
Foto:Mihai Baciu