Prundaras de desert - Charadrius leschenaultii

Pasare de tarm ce traieste in zonele semi desertice ale Turciei si Asiei centrale, ierneaza in Africa.Putine observatii in zona Europei, dar a fost observat pana si in Islanda.

Prundarasul de desert are picioarele lungi pentru specia sa , ciocul negru, gros. Masculii in perioada de imperechere au spatele gri cu aripile albe. Pieptul, fruntea si ceafa de culoare castanie.Femela asemanatoare masculului , dar cu nuante mai sterse. Iarna pasarile sunt in culori mai sterse. Picioare verzui.

Hrana sa constă din insecte, crustacee și viermi anelide, care sunt obținute printr-o tehnică de alergare și pauză, mai degrabă decât prin sondarea constantă . Cantecul de zbor este un tril blând. Prundarasul de desert este una dintre speciile cărora li se aplică Acordul privind conservarea păsărilor de apă migratoare din Africa-Eurasia (AEWA).

foto: Mihai Baciu