Pitigoi de bradet (Parus ater)

(11 cm). Este răspândit în pădurile montane de amestec şi conifere, ajungînd până în zona jneapănului. Are capul negru cu alb, spatele cenuşiu, iar partea inferioară gri-albicioasă. Iarna coboară în ţinuturile joase pînă în pădurile de şes şi chiar în oraşe. Indivizi ai unor populaţii nordice pot fi întâlniţi în sezonul rece şi în estul ţării. Cuibăreşte în scorburi sau în despicături de arbori doborâţi de furtuni. Ouăle, în număr de 7—9, sunt albe, punctate cu brun, fiind depuse prin luna mai. Clocesc ambii părinţi, dar mai mult femela, timp de 16—17 zile. Este o pasăre sedentară.

foto:Mihai Baciu