Pietrar sur (Oenanthe oenanthe)

Pietrarul sur (Oenanthe oenanthe) este inrudit cu sturzul. Ca loc de trai aceste pasari prefera regiunile pietroase, stancoase, cu grohotis. Este o pasare migratoare, care traieste din martie pana in septembrie in regiunea ei de cuibarit.

Este raspandit in toata Europa, dar si Asia, America de Nord, Africa. In Italia este vazut frecvent in zonele montane, dar si in alte zone mai joase, cum este Sicilia.

Penajul pe partea dorsala este de culoare cenusie, in zona cozii si pe partea ventrala este alb. Zona pieptului este galben ruginiu, iar pe partile laterale ale capului se observa o dunga neagra. Femela are penajul putin diferit, brun deschis cu nuante crem, o dunga de culoare galbena deasupra ochiului, iar aripile si coada au un colorit mai inchis.

Pietrarul sur ajunge la o lungime de 14-15 cm, are deschiderea aripilor de 32 cm si o greutate de 26-30 g. Obisnuieste sa-si construiasca un cuib in crapaturile stancilor, pietrelor sau in ziduri, pe care il captuseste cu pene si par. Femela depune cinci sau sase oua, pe care le cloceste o perioada de doua saptamani. Masculul ajuta la cresterea puilor, timp de o luna de zile, apoi acestia isi iau zborul. Uneori femela cloceste si de doua ori pe an.

Fiind o pasare insectivora se hraneste cu diferite insecte, larve, viermi si fructe de padure. Este des intalnit in zona pajistilor de padure, deoarece acolo isi gaseste cu usurinta hrana. Cantecul ei seamana cu un fluierat.

Face parte din ordinul Passeriformes si familia Turdidae.

In Delta Dunarii usor de gasit in special in zona staelor, usor de remarcat pentru placerea acestuia de a sta in varful tufelor, a betoanelor mai inalte..

foto: mihai baciu