Mierla de piatra (Monticola saxatilis)

Mierla de piatră şi mierla albastră (monticola solitarius) sunt două reprezentante ale genului Monticola, prezente în fauna României. Mierla de piatră, monticola saxatilis, este o pasăre migratoare care preferă ţinuturile calde ale Africii, când la noi soseşte toamna friguroasă.

De dimensiuni reduse, între 17 şi 20 cm, mierla de piatră are un penaj caracteristic, mai ales masculul cu un cap pictat în albastru, abdomenul portocaliu şi aripioarele brun închis. Femela şi puii au culori mai şterse, predominant maronii, cu pene roşcate doar în coadă. Pentru cuibărit preferă zonele deluroase, puţin acoperite de vegetaţie, să poată supraveghea uşor împrejurimile. Îşi face cuibul în spărturile din stânci şi depune în medie 4 – 5 ouă pe an. Hrana ei este variată, de la insecte, la fructe de pădure şi mici reptile. Masculul are un cântec distinct, melodios şi puternic.

foto: Mihai Baciu