Mierla albastra - Monticola solitarius

Mierla albastra este o pasare de marimea mierlelor, care se gaseste in special in zona Dobrogei in migratia de toamna si iarna.Se reproduce in sudul Europei, Africa si o parte din Asia. Este pasarea nationala a Maltei.





 

Mierla albastră este o pasăre de mărimeasitarului, cu lungimea de 21–23 cm (8,3–9,1 in), cu un bec lung și subțire. Masculul reproducător al subspeciei nominalizate este inconfundabil, cu toate penajul albastru-cenușiu în afară de aripile sale mai întunecate. Femelele și imaturii sunt mult mai puțin izbitoare, cu părțile superioare maro închis și părțile inferioare solzoase maro mai palide. Masculul subspeciei M. s. philippensis are un penaj castaniu roșu de la piept până la coadă. Ambelor sexe le lipsește penele de coadă exterioare roșiatice ale sturzului. Mierla albastra de sex masculin cântă un apel clar, melodios, care este similar, dar mai puternic decât apelul sturzului.
Cuibărește în cavități și pereți de rocă și depune de obicei 3-5 ouă. Omnivor, mierla albastra mănâncă o mare varietate de insecte și reptile mici, pe lângă fructe de pădure și semințe.
In Dobrogea doar cateva observtii sigure, in specil in ultimii ani.

foto:M Baciu