Lacustar ( Sturnus roseus)

Lacustarul (Sturnus roseus)

Pasare din familia graurilor (Sturnidae), isi trage numele de la faptul ca lacustele constituie hrana ei preferata, dar se hraneste cu mare placere si cu dude, cirese si alte fructe dulci.

Are pene alb-roz pe spate si piept, iar restul corpului cu pene negre.

Lacustarul este o pasare robusta, cu tarsele lungi, puternice, ciocul lung, drept si ascutit; se deplaseaza usor prin mers si alergat.

Vine in tara noastra din India si sud-vestul Asiei, dar nu intotdeauna in aceleiasi locuri si in acelasi numar.

Cuibul si-l face in locurile lutoase ale Deltei, dar si in zonele stancoase din Dobrogea. Ouale, in numar de 4-6, sunt clocite de ambii parinti, timp de 15 zile.

 

foto Mihai Baciu