Inarita ( Carduelis flammea)

Inarita vine iarna la noi din nord,nord-est iar o subspecie a ei ,inarita rosie mica acantis flammea cabaret)de talie mai mica si putin mai viu colorata ,originara din apusul Europei,apare mult mai rar ,in timpul iernilor mai aspre .
Mai poarta si numele de tintar ,pasarea inului dupa loc si regiune.
are o lungime in medie de 12,5cm ,coloritul este brun_cenusiu cu striuri longitudinale fine,pe spate si pe partea de sus a aripilor ,crestetul rosu aprins ,iar barbia cu o mica pata neagra.In rest pieptul si abdomenul mai deschise cu nuante roscate atit pe piept ,gusa,cit si in regiunea inferioara a spatelui .
Laturile piptului sint striate longitudinal la ambele sexe.
Femele ,sint asemanatoare ,dar nu au nuanta roscata pe piept si pe spatele inferior .
ALIMENTATIE:hrana ca si la celelalte specii de indigeni este alcatuita din diferite seminte si muguri.
Reproducerea :cuibul si ponta asemanatoare celorlalte fringilide mai ales cu a cineparilor,inarita cuibarind intr-un fel de colonii mai dispersate sau asociatii de cuiburi in zone cu tufarisuri .


Cintecul propiu zis este alcatuit dintr-un sir de triluri ,intercalate cu strigate si chemari de zbor ,fiind adesea auzit in timpul zborului,un fel de ,,tieu-tieu-tieu-tieup; rapide si prelungi.
Cu privire la posibilitatea de a realiza hibrizi dintre masculi de inarita x femele de canari se pot face insa trebuie retinut faptul ca aceste pasari nordice se aclimatizeaza mai greu in colivii si voliere necesitind un timp mai indelungat pentru inblinzire .
Hibrizii obtinuti au o coloratie aurie a piptului,mentinindu-se si pata rosie sau roza pe cap .Imperecherea facuta in clocitoare sau voliera ,face ca masculii sa se comporte bine in timpul reproduceri unii participind chiar si la hranirea puilor.

foto:Mihai Baciu