Fluierar de zavoi (Tringa ochropus)

Fluierarul de zavoi ( Tringa ochropus ) este o pasare prezenta la noi doar in perioada de pasaj, toamna tarziu sau pentru a ierna atunci cand vremea este blanda si apele nu ingheata. Pentru cuibarit prefera zonele nordice ale Europei si Asiei unde cauta golfuri cu plaje intinse cu reflux, canale maloase, mici ochiuri de apa sau malurile noroioase ale unor lacuri.

  Fluierarul de zavoi are o coloratie generala maronie, presarat cu puncte albe. Pe burta este alb imaculat. Picioarele sunt verzui, la fel si ciocul dar cu varful mai negricios. Ciocul si picioarele sunt lungi raportate la dimensiunea corpului. Lungimea fluierarului de zavoi este de 24 cm, anvergura aripilor de 45 cm iar greutatea de 70-90g.

  Fluierarul de zavoi se hraneste cu insecte si diferite vietati acvatice.

  De obicei cuibareste in copacii de la marginea padurilor unde prefera sa foloseasca cuibul parasit al altor pasari. In luna mai femela depune 4 oua. Perechile cresc o singura serie de pui pe an. Nu este o pasare cu un interes vanatoresc crescut datorita dimensiunilor sale mici.

foto:mihai baciu