Florintele (carduelis chloris)

O fringilidă drăgălaşă, cu penajul decorat cu dungi galbene pe aripioare şi pe piept, florintele este unul dintre cântăreţii iubiţi pentru trilurile lui plăcute. Corpul robust se apropie în dimensiune de corpul unei vrăbiuţe de casă. Trăieşte în zonele împădurite de la câmpie, prin parcuri şi pe la marginea localităţilor. Femela construieşte un cuib încăpător şi bine ancorat în tufăriş, în care depune în medie 4 -5 ouă pe an. În primele zile de viaţă, puii sunt hrăniţi cu insecte, ulterior adoptând hrana adulţilor, bazată mai mult pe seminţe. Florintele se deosebeşte uşor datorită culorilor sale galbene, dar şi zborul lui, ca al unui fluture, tremurat, este un semn distinctiv între celelalte păsări asemănătoare.

foto:mihai baciu