Cufundar polar (Gavia arctica)

Adulții dezvoltați au o lungime cuprinsă intre 63 cm și 75 cm cu o deschidere a aripilor între 100 cm și 122 cm arătând ca o versiune mai mică a Cufundarului mare (Gavia immer). Capul este de culoare gri, gâtul negru, partea inferioară este de culoare albă cu partea de deasupra ce culoare pestriță. Ciocul are culoarea gri sau albicioasă. O pată albă, prezentă pe fiecare pană, diferențiaza specia de celălalte, in special de identicul Gavia pacifica.

Cuibărește în zona N Europei și în Scoția pe lacuri dulci, bogate în pește, rar pe coasta mării. Sunt păsări migratoare, iernează pe lacuri și pe mare. Vara, nota distinctivă o constituie gâtul și bărbia de culoare neagră și creștetul gri închis.

Această specie, ca toate cufundătoarele este consumator de pește, prinzându-și prada sub apă. Zboară cu gâtul întins.

Strigătul produs în perioada de împerechere (cel mai adesea noaptea) are tonalități triste și rezonante "clu-uu-clu-uu-cu-uu". Alte strigăte emise: unul răsunător ca un pescăruș - "aa-au", și unul dur "carr". Este tăcut iarna și în timpul zborului.

In Delta Dunarii se poate vedea in lunile de iarna, uneori vine si mai devreme in toamnele friguroase.

Foto: Mihai BACIU