Cormoran mare (Phalacrocorax carbo)

Mari amatori de peste si de galceava cu pescarii profesionisti si amatori,cormoranii sunt poate ,pe langa pelicani, cele mai cunoscute pasari din Delta Dunarii. Cu doua specii reprezentati in delta (mare si mic), cormoranii stapanesc aceste tinuturi fara a avea dusmani naturali.Inmultirea lor excesiva uneori au adus de-a lungul timpului in discutie necesitatea de limitare a numarului acestora. Cormoranii mari au o mărime mijlocie cu lungimea corpului între 0,45 si 1,0 m, având o greutate între 360 si 2800 grame.Penajul de culoare neagra,iarna cu pete albe la exemplarele cuibaritoare. Cormoranii fac cuiburile pe locul ales de mascul în colonii pe sol, în copaci sau pe stânci. Masculul ademenește femela în timpul împerecherii prin bătăi ale aripilor și culoarea galbenă din regiunea gâtului. Cuibul este contruit de ambii parteneri din pietriș, crengi sau guano.

Femela depune numai o dată pe an 3 - 4 ouă care vor fi apărate cu dârzenie de părinți. La 23 - 35 de zile vor ecloziona puii, care la început sunt golași și la o săptămână vor fi acoperiți cu puf. Hrana puilor este administrată cu ciocul din sacul laringian al părinților. Un cormoran atinge în medie o vârstă între 10 și 15 ani, speciile mari putând atinge și 30 de ani.