Cinteza de iarna (Fringilla montifringilla)

Specie nordică, caracteristică pădurilor din taiga şi de mesteacăn, ne vizitează periodic iarna, uneori în stoluri mari. Cromatica penajului variază în funcţie de sezon; cea familiară masculului este dinspre cap, peste spate şi coadă, neagră, aripile sunt cărămizii cu negru şi alb sub forma a două benzi, pieptul are culoarea cărămidei arse iar cea a abdomenului este albă. Iarna penele negre devin cărămiziu-roşcate. Femela poartă întreg anul o haină asemănătoare masculului dar mai ştearsă. Nu cuibăreşte la noi în ţară.

Hrana preferată este jirul dar acceptă şi alte felurite fructe ori seminţe.

Ne întâmpină pe vreme de iarnă grea în parcurile cetăţii. Primăvara devreme se întoarce la locurile de cuibărit din nord-estul Europei şi nordul Asiei.

In iernile cu zapada e de gasit in Delta Dunarii, in special pe campurile cultivate , pe dealuri bogate in vegetatie.

foto:mihai baciu-chettusia