Brumarita siberiana - Prunella montanella


Brumarita siberiana este o mica pasare paseriforma care traieste in nordul Rusiei, din muntii Ural pana in Siberia.Este o pasare migratoare care-si petrece iarna in Coreea si China, cu aparitii extrem de rare in Europa.


Habitatul său tipic de reproducere sunt pădurile de foioase subarctice și pădurile deschise de conifere, adesea aproape de apă, deși apare și în munți și taiga de molid. Locuiește în tufișuri și arbuști în timpul iernii, frecvent în apropierea pâraielor, dar poate fi găsit și în pajiști uscate și păduri.

Brumarita siberiana are părțile superioare și aripile maro, cu dungi de castan strălucitoare pe spate și o crupă și o coadă maro-cenusie. Capul are o coroană maro închis și un supraciliu lung și lat galben pal („sprinceană”). Toate penajele sunt destul de asemănătoare. Cuibul este o cupă deschisă într-un arbust dens sau un copac în care femela depune patru până la șase ouă lucioase de un albastru-verde intens, care cloc în aproximativ zece zile. Adulții și puii se hrănesc în principal cu insecte, de obicei culese de pe pământ, dar uneori luate din vegetație. În timpul iernii, accentorii pot consuma, de asemenea, semințe sau se hrănesc în apropierea locuinței umane
Accentorul siberian are în medie 14,5 centimetri (5,7 inchi) lungime și cântărește 17,5 grame (0,62 oz). Adultul din rasa nominalizată are părțile superioare și aripile maro, cu dungi de castan strălucitoare pe spate și o crupă și o coadă maro-cenusie. Pe aripile îndoite sunt două bare înguste albicioase. Capul are o coroană maro închis, un supraciliu lung și lat, galben pal, o pată negricioasă în spatele ochiului și părțile gri până la gât. Părțile inferioare sunt galbene ocru, devenind puternic șmecher pe flancuri și cenușii pe burta inferioară. Există dungi bogate de castan pe părțile laterale ale sânului și pe flancuri.[7] Irisul este de un roșu-brun cald, cicul ascuțit este închis la culoare și picioarele sunt roșiatice.[10] Toate penajele sunt similare. 


Femela are părțile inferioare ușor mai terne, cu dungi mai slabe, iar puiitul este în general mai tern, cu pete maronii pe sân și pe piept.[7] Păsările juvenile toamna prezintă, de asemenea, mai multă uzură a penelor cozii și a terțialelor care acoperă aripa îndoită și au adesea o culoare a irisului mai tern decât adulții.[11] Subspecia P. m. badia este ceva mai mică și mai întunecată decât forma nominală, cu părți superioare maro mai bogate, părți inferioare mai adânci și mai ruginite pe flancuri.[7] Adulții suferă o năpârlire completă între iulie și septembrie după ce reproducerea s-a terminat. Păsările juvenile au o năpârlire parțială în aceeași perioadă, înlocuind capul, corpul și unele pene acoperite ale aripilor.[12] Singura specie care poate fi confundată cu accentorul siberian este accentorul cu gâtul negru înrudit, deoarece păsările din prima toamnă ale acestei din urmă specii pot avea un gât întunecat relativ discret. Accentorul siberian se distinge încă prin culoarea sa mai ruginie a spatelui, supraciliul galben (nu murdar) și absența unei linii albe sub masca neagră de față.
Prima observatie pentru Romania este la 3 noiembrie 2021, pasare capturata si inelata de catre participantii taberei de inelare de a Chituc.

foto: Mihai Baciu