Woestijntapuit (Oenanthe deserti)

 

De woestijntapuit (Oenanthe deserti) is een zangvogel uit de familie Muscicapidae (Vliegenvangers).

 

Kenmerken

De vogel is 14,5 tot 15,5 cm lang, voor een tapuit is het een vrij gedrongen vogel. Kenmerkend is de bijna geheel zwarte staart en daarboven een witte stuit. Mannetje en vrouwtje hebben een lichte wenkbrauwstreep en zijn zandkleurig op de rug en bijna wit op de buik en borst. Het mannetje heeft in de broedtijd een zwarte keel en zwarte slagpennen met daarboven (in zit) een witte band. Bij het vrouwtje hebben de donkere slagpennen lichte randen.[2]

 

Verspreiding en leefgebied

Deze soort komt voor in West- en Midden-Azië en noordelijk Afrika en telt 3 ondersoorten:

 

 

De populaties uit Azië en Noord-Marokko zijn trekvogels die overwinteren in de Sahel en het Arabisch schiereiland. Het leefgebied bestaat uit halfwoestijnen en droge, zandige heidevelden met spaarzame vegetatie.

 

Status

De grootte van de populatie is niet gekwantificeerd. Men veronderstelt dat de soort in aantal stabiel is. Om deze redenen staat de woestijntapuit als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.

foto Mihai Baciu