Woestijnplevier - Charadrius leschenaultii

De woestijnplevier (Charadrius leschenaultii) is een waadvogel uit de familie van plevieren (Charadriidae).

Het verenkleed van het mannetje is aan de bovenzijde grijsbruin en de aan onderzijde wit. De kop is eveneens wit. Verder heeft de vogel een grijsbruine kruin, een zwarte snavel en korte donkere poten. Het zomerkleed toont een zwarte staart, een zwarte oogstreep, terwijl de borstrand en kruin een roestrode rand bevatten. De lichaamslengte bedraagt ongeveer 25 cm.

Leefwijze

Het voedsel bestaat uit insecten, wormen en weekdiertjes.

Voortplanting

Het legsel bestaat meestal uit vijf eieren, die worden gelegd in een nest in een kuiltje op de grond.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort komt voor in de halfwoestijnen van Turkije en oostwaarts door Centraal-Azië. Ze overwinteren op zandstranden in Oost-Afrika, Zuid-Azië en Australazië.

De soort telt 3 ondersoorten:

d.


foto: Mihai Baciu