Topper (Aythya marila)

De topper of toppereend (Aythya marila) is een vogel uit de familie van Anatidae (Eendachtigen).

Uiterlijke kenmerken

De woerd is van kop tot borst en aan de achterkant zwart, de bovenkant is grijzig en de onderkant is wit. De eend is van kop tot rug donkerbruin, op een witte vlek bij de snavel na, en ze is van onder verder ook witachtig. Beide geslachten hebben een brede blauwgrijze snavel. De totale lengte bedraagt zo'n 48 cm.

 

Leefwijze

Het voedsel bestaat uit mossels en waterplanten.

 

Voortplanting

Het legsel bestaat uit zeven tot elf grijsgroene eieren, die door het wijfje 28 dagen worden bebroed.

 

Verspreiding en leefgebied

Deze soort telt 2 ondersoorten:

 

 

De vogel leeft op zout en brak water. Tijdens de broedperiode bevindt de vogel zich op meren en rivieren in de toendra.

 

foto:Mihai Baciu