Grijskopspecht (Picus canus)

De grijskopspecht of grauwe specht (Picus canus) is een vogel uit de familie Picidae.

Kenmerken

Hij is gemakkelijk te verwarren met de groene specht hoewel hij wat kleiner is (25,5 cm). Hij heeft echter een grijze kop en hals. Het mannetje heeft een vuurrood voorhoofd.

Verspreiding en leefgebied

Deze soort komt voor in een groot deel van Centraal en Oost-Europa, alsmede Zuid-Noorwegen. Hij broedt mogelijk in België, in Nederland is hij slechts een enkele keer waargenomen. Hij leeft in gemengde loofbossen tot aan de boomgrens. In tegenstelling tot de groene specht roffelt hij vaak en aanhoudend.

 

foto: Mihai Baciu