Grauwe franjepoot (Phalaropus lobatus)

 

De grauwe franjepoot (Phalaropus lobatus) is een vogel uit de familie van franjepoten (Phalaropodidae).

 

Verspreiding en leefgebied

In Europa is de grauwe franjepoot alleen in het broedseizoen aanwezig. Ze broeden in IJsland, Noorwegen, Estland, Letland en Litouwen, maar ook in noordelijk Canada, noordelijk Alaska en noordelijk Azië.

 

Voorkomen in Nederland

De grauwe franjepoot trekt in uiterst klein aantal door Nederland en wordt dan gezien in ondiep zoet water, vooral in Noord-Holland, de Waddeneilanden, het westen van Friesland en Noord-Groningen.


 


 

foto:Mihai Baciu